29 Kasım 2014 Cumartesi

BİR DELİNİN HATIRA DEFTERİ


İlk kez geçen sene Nazım Hikmet'in yapıtlarından uyarlamış olduğu "İnsanlarım" oyununda izledim Genco Erkal'ı. Sahnede devleşen ustayı bu kadar yakından görmek, seslendirdiği şiirleri yaşamak, aynı havayı solumak çok farklıydı. 
Geçenlerde 50 yıl önce Genco Erkal tarafından ilk kez oynanan Bir Delinin Hatıra Defteri adlı oyunun yeniden sahneleneceğini duyunca çok heyecanlandım. Bu oyunun Erdal Beşikçioğlu tarafından Ankara'da kapalı gişe oynadığını da duymuştum. O zamanlar da çok ilgimi çekmişti ama oyunun Ankara'da olması nedeniyle gidememiştim. Artık bu ölümsüz eseri izlemenin tam zamanıydı. Oyun Kenter Tiyatrosundaydı, ilk kez gittiğim Kenter Tiyatrosuna da bayıldım. Nostaljik bir havaya sahip tiyatroda, Müşfik ve Yıldız Kenter'in emekleri o kadar belli oluyordu ki... Neyse tekrar oyuna dönmek gerekirse uzun zamandır bir oyundan bu kadar zevk aldığımı hatırlamıyorum. Dekor, oyunculuk, konu, müzik hepsi mükemmeldi. Yabancı eserlerden uyarlanan oyunlar genelde bana yapay gelirdi ama bunda asla öyle bir his duymadım. Aslında trajik olan bir durum o kadar güzel bir şekilde anlatılmış ki oyun süresince sürekli bir kıkırdama halinde oluyorsunuz. Genco Erkal'ın performansı ise tek başına bir şaheserdi. O kadar gerçekçi ve inandırıcıydı ki son kısımda haline çok üzüldüm. Beğenimi anlatacak kelime bulamıyorum o yüzden gidin ve bu mükemmel oyunu izleyin derim, kesinlikle pişman olmayacaksınız. Sevgilerimle...


2 yorum:

  1. Erdal Beşikçioğlu İstanbul'a da geldi ama burada da kapalı gişe oynadı.İzlemek istediğim halde izleyemedim.
    Genco Erkal'ın bu oyununu daha önce izleyememiştim ama bu yorumunu kaçırmadım ve keyifle izledim.Tiyatronun tamamen dolu olması (balkon da dahil) ne kadar hoştu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim gittiğimizde de salonda boş yer yoktu, hatta yan taraflara sandalye koyuldu 5-6 kişi de o şekilde izledi. Oyunun hak ettiği ilgiyi görmesi, dediğiniz gibi kollarımız acıyana kadar alkışlamak çok güzeldi.

      Sil